Wat is de ideale dikte voor een woonbeton vloer?
Een woonbeton vloer is enorm populair en dat is niet zonder reden. Woonbeton geeft uw huis namelijk een bijzonder fraaie, rustige en moderne uitstraling. Bovendien is een betonvloer goed schoon te houden en vergt hij weinig onderhoud vanwege zijn slijtvastheid en krasvastheid. Niettemin kan de vloer gaan scheuren. Meestal zijn dat haarscheurtjes. Voor de meesten is dat geen probleem, zij vinden het bij een betonvloer passen om het juist het robuuste dan wel industriële karakter van dit type vloer benadrukt. Een enkeling wil echter een vloer zonder scheuren. Een kwestie van smaak dus.
De dikte hangt samen met de kans op scheuren
Vooropgesteld: het 100% uitsluiten van scheuren in een betonvloer is niet mogelijk. Wel is het mogelijk de kans op scheuren te verkleinen middels een gedegen voorbereiding. Houd om te beginnen rekening met voldoende dikte omdat een (te) dunne vloer eerder geneigd is te scheuren. De dikte van de vloer bepaalt u al bij het ontwerp van de vloer. Hieronder geven we u meer informatie over de juiste voorbereiding en de ideale dikte voor een woonbeton vloer.
Waarom is dikte voor een woonbeton vloer belangrijk?
Veelal hanteert men als vuistregel dat een woonbeton vloer minimaal 8 cm dik moet zijn. Wij adviseren een minimale dikte van 12 cm. De ervaring leert ons dat zo’n pakket de kans op scheuren fors terugbrengt. Het hardingsproces van beton kent een zwel- en een krimpfase. Een dikker pakket buffert de gevolgen van zwel en krimp, dat wil zeggen: scheuren ontstaan gemakkelijker. Scheurvorming is van heel veel factoren afhankelijk. De dikte van de vloer is één van deze factoren.
Woonbeton heeft karakter
Beton heeft karakter, zeggen wij als specialist. Daarmee doelen wij op een zekere mate van onvoorspelbaarheid van dit bouwmateriaal. De onvoorspelbaarheid kan leiden tot scheuren aan het vloeroppervlak. Naast de vloerdikte zijn de mate van betonwapening en de samenstelling van het beton ook factoren waarmee de kans op schuren verkleind kan worden. Het eindresultaat wordt tot op zekere hoogte voorspelbaarder door een intensievere voorbereiding. Hoe intensiever de voorbereiding, hoe duurder de vloer. Als specialist kunnen wij u adviseren en begeleiden bij alle afwegingen ten aanzien van de voorbereiding.
Wapening van beton: ookeen onmisbaar onderdeel van de voorbereiding
Naast de juiste dikte voor woonbeton, is het wapenen van beton ook een belangrijk onderdeel van de voorbereiding. Wat houdt dat wapenen in? Wapening vermindert de gevolgen van zwellen en krimpen in de eerste uithardingsfase van het beton en zorgt ervoor dat het beton beter bij elkaar blijft. Hierdoor is er minder kans op scheurvorming. Voor het wapenen van beton adviseren wij betonstaalmatten met een staaldiameter van minimaal 8 mm en een maaswijdte van bij voorkeur 100 x 100 mm.
Vlinderen en nabehandelen van woonbeton
Om een woonbeton vloer de juiste looks te geven moet de vers gestorte vloer gevlinderd worden. Vlinderen is een machinale bewerking die zorgt voor de kenmerkende egale, gladde en slijtvaste vloer. We raden u aan om een gevlinderde vloer te laten impregneren. Hiermee beschermt u de vloer tegen vuil en vlekken. Wanneer u de vloer heeft laten vlinderen, is deze 85% vuil- en vloeistofafstotend. Na het impregneren is de betonvloer zelfs 95% beschermd tegen vuil en vloeistoffen.
Advies nodig?
Mocht u heel handig zijn, dan kunt u er uiteraard voor kiezen om zelf een betonvloer te leggen. Ons advies: besteed dit specialistische werk uit aan een professional. Wij helpen u daar natuurlijk graag bij! Heeft u nog geen keuze gemaakt en wilt u graag deskundig advies? Ook hiervoor bent u bij ons aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!
Kunnen wij uw helpen met uw betonvloer?
Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden over de ideale dikte van een woonbeton vloer. Heeft u nog vragen of interesse in een betonvloer? AV Betonvloeren is gevestigd in Veghel, Noord-Brabant, en we helpen u graag bij uw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!