Wat is het verschil tussen een gietvloer en een vloer van woonbeton?
Betonlook is tegenwoordig erg populair onder interieur liefhebbers. En dat is niet voor niks: het geeft uw interieur een moderne en strakke uitstraling. Maar wat is nou het verschil tussen een gietvloer en woonbeton vloer? Hieronder leggen we de verschillen uit tussen deze twee typen vloeren, zodat u een gedegen keuze kunt maken.
Beton of geen beton?
Vaak worden de termen gietvloer en woonbeton vloer door elkaar gebruikt. Maar wist u dat een gietvloer geen beton bevat? Daarom wordt een gietvloer vaak een betonlook vloer genoemd, omdat het de uitstraling heeft van een betonnen vloer. Het verschil in uitstraling is dat een gietvloer net wat moderner oogt dan een betonvloer. Het mist het karakter van een betonvloer, beton is erg stijlvol.
Een gietvloer wordt gegoten met materiaal bestaande uit polyurethaan, ook wel PU genoemd. Nadat het materiaal op een bestaande vloer is gegoten, moet deze daarna uitharden.
Een betonvloer daarentegen wordt wél van beton gemaakt. Woonbeton wordt gestort in plaats van gegoten. Om een geheel eigen uitstraling te geven aan uw betonnen vloer zijn er verschillende afwerkingsmogelijkheden naast de kleurkeuze. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een onbehandelde woonbeton vloer om een authentieke uitstraling te creëren. Houd er wel rekening mee dat een onbehandelde vloer vatbaarder is voor vuil en vlekken. Om vet- en vocht vlekken te voorkomen kunt u de betonvloer laten nabehandelen door deze na het vlinderen te impregneren.
Welke toevoegde waarde heeft vlinderen?
Wilt u een egale betonvloer met een strakke en moderne uitstraling? Dan kunt u de vloer laten vlinderen. De betonvloer wordt onderhoudsvriendelijker door het vlinderen, het resultaat is een gladde en minder poreuze vloer waar vuil zich minder snel aan kan hechten. Het vlinderen zorgt ervoor dat de betonvloer slijtvast en duurzaam wordt. Een gevlinderde betonvloer gaat zeker twintig jaar mee; kortom een goede investering!
Heeft u interesse in de voordelen van een betonvloer, maar vindt u een tegelvloer mooier? Dan kunnen wij een tegelmotief in het beton aanbrengen. Naast lijnen zijn andere vormen, zoals ruiten, vierkanten, diagonale lijnen of wildverband ook mogelijk.
Vloerverwarming en warmtegeleiding?
Een gietvloer wordt vaak aangebracht op een bestaande vloer die vooraf behandel klaar gemaakt wordt. Als u kiest voor een gietvloer in combinatie met vloerverwarming, let dat op welk materiaal er gebruikt wordt. Zo zijn er ook epoxy gietvloeren met een harde afwerking. Door het uitzetten en krimpen van de vloer kan deze scheuren. Bij Woonbeton wordt de vloerverwarming in de beton verwerkt, deze wordt over de buizen heen gestort en daardoor ontstaat één geheel. Het advies is wel bij het in gebruik nemen van de verwarming een opstookprotocol te volgen om scheuren te voorkomen.
Een ander voordeel bij woonbeton is de warmtegeleiding, door de massieve vloer is er weinig stilstaande lucht aanwezig en is de vloer sneller warme en veel energiezuiniger.
Hoe zit het met onderhoud?
Om de juiste keuze te maken, wilt u natuurlijk meer weten over onder andere het onderhoud. Want ook daarin verschilt een gietvloer van een betonvloer. Stoot u bijvoorbeeld wel eens een glas wijn om? Dan is een gietvloer het overwegen waard. Dit type vloer is namelijk volledig waterdicht. Een betonvloer is van nature niet waterafstotend. Maar wat als uw voorkeur wél uitgaat naar een vloer van woonbeton? Laat uw vloer in dat geval nabehandelen door deze te impregneren. Hiermee voorkomt u dat er vlekken ontstaan door vocht, vet en vuil.
Is er prijsverschil?
Daar kunnen we kort antwoord op geven: ja, er is een prijsverschil. Doordat een betonnen vloer vaak als ondervloer gebruikt wordt, ligt de prijs voor een betonnen vloer lager. In vergelijking met een gietvloer, is een betonvloer dus goedkoper. Maar u moet ook in gedachten houden dat de prijs omhooggaat bij keuze voor vlinderen, nabehandeling of een tegelmotief. Ook is de laagdikte van het woonbeton van belang. Zorg dus dat u zich goed laat adviseren.
Zijn de vloeren in andere kleuren verkrijgbaar?
Vloeren komen in allerlei maten, vormen én kleuren voor. Maar is dat ook mogelijk voor een gietvloer en een betonvloer? U kunt een gietvloer laten leggen in elke RAL- en NCS- kleur. Heeft u gekozen voor een betonvloer en laat u deze vlinderen? In dat geval kunt u een kleurstof toevoegen tijdens het vlinderen. Vaak kiest men voor een grijs- of zandtint. Maar ook andere kleuren zijn mogelijk.
Hoe lang duurt het proces?
Om een gietvloer te leggen wordt de substantie eerst gegoten en vervolgens met de vloerspaan verdeeld. Dit proces wordt meerdere keren herhaald; de gietvloer bestaat namelijk uit meerdere lagen. Elke laag moet ongeveer 16 uur drogen. Al met al duurt het proces voor een gietvloer in zijn geheel drie tot vijf werkdagen. Een betonvloer neemt gemiddeld ook drie dagen in beslag, afhankelijk of u de vloer wilt laten vlinderen. Maar dan moet u de betonvloer nog laten drogen. Nadat uw betonvloer gestort en gevlinderd is, mag u deze pas na 24 uur met uw sokken of schone schoenen betreden. Wilt u hier meer over weten? Neemt u dan gerust contact met ons op.
Kunnen wij uw helpen met uw vloerkeuze?
Ik hoop dat u wat wijzer bent geworden over met dit artikel over gietvloer of woonbeton vloer. Heeft u nog vragen of interesse in een betonvloer? AV Betonvloeren is gevestigd in Veghel, Noord-Brabant, en we helpen u graag bij uw wensen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!